KLUB MALOG FUDBALA "21.OKTOBAR" KRAGUJEVAC                   

 

 

Klub malog fudbala"21.oktobar" iz Kragujevca je registrovan sportski klub u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije.Kmf "21.oktobar" iz Kragujevca je dobio rešenje o preregistraciji i registrovan je u Registru udruženja, društva i saveza u oblasti sporta u skladu sa novim Zakonom o sportu.

Matični broj kluba: 17780913, pib kluba: 106420414

Sponzori kluba su:

Skupština grada Kragujevca,"Milmari" doo Kopaonik, "Takovo osiguranje",Kragujevac,Minakva, poslastičarnica"Srce", Kafe picerija "Rim"Kragujevac,"Žitoprodukt AD" Kragujevac,"Milmari" doo Kopaonik, Head Baltimor, Isoplus, Helios, Mega - Em. Best Paint.

 

Rad u klubu je u stalnom napretku zahvaljujući dobroj organizaciji,kvalitetnim sportkim sadržajima, postignutim rezultatima, dobrim uslovima za rad.

Homogenost kluba je u najbitnijim  segmentima : profesori - učenici - roditelji.

 

ORGANIZACIJA RADA U ŠKOLSKOJ 2020 / 2021. godini

 

Klub ulazi u još jednu sportsku sezonu.Mali fudbal će se u ovoj školskoj godini i sportskoj sezoni igrati na tri lokacije u Kragujevcu.U školama ''21.oktobar'' (utorkom i četvrtkom), ''Moma Stanojlović'' (ponedeljkom, petkom i subotom), ''Milutin Todorović'' (sredom, petkom i subotom).

Klub će učestvovati u dečijem sportskom takmičenju ''Liga budućih šampiona''.

Poerd svih navedenih aktivnosti od ove godine klub će imati i svoju humanitarnu misiju.Napravićemo sportski sadržaj u školama Kragujevca za decu sa posebnim potrebama.

 Treninzi svih grupa kluba su raznovrsni i prilagodjeni su uzrastu učenika. Zastupljeni su elementi atletike i sportske gimnastike, dok je mali fudbal osnovni sport.Sportska sezona traje od septembra do jula.Svake godine,na kraju sportske sezone, klub organizuje letnji sportski kamp na Kopaoniku.Sadržaji su - obuka i usavršavanje plivanja, planinarenje, sportske aktivnosti u planinskim uslovima. Smeštaj je uvek u hotelima ''Milmari'' koji imaju otvorene i zatvorene bazene.

Video zapisi i fotografije sa sportskih kampova koje smo održali u predhodnim godinama, dostupni su na početnoj strani web sajta kluba.

 

 

Obuka i usavršavanje plivanja, duga kretanja u prirodi - osnovni su sadržaji na letnnjim sportskim kampovima koje klub organizuje na kraju svake sportske sezone na Kopaoniku u hotelima ''Milmari''.

 

  

 

 Treninzi se tokom devetomesečne sezone održavaju u fiskulturnim salama - OŠ "21.oktobar", OŠ "Moma Stanojlović",OŠ ''Milutin Todorović''.                                                        

                                                    PRINCIPI I STIL RADA 

Naš rad  zasniva se na entuzijazmu trenera i dečaka koji vole sport i fudbal na malom prostoru. Dakle, mali fudbal kroz zabavu i druženje. Veliki i jak entuzijazam prema sportskoj igri koja  sa širokim spektrom svojih elemenata  može da bude osnova za razvijanje velikog broja motoričkih i psiholoških kvaliteta ličnosti. Bez imperativa da se nešto mora, bilo da se radi o elementima igre,utakmicama,medaljama, prvim mestima ili pobedama.

Kao što pobede daju motiv i podsticaj za dalji rad,pa se učenik čak u tome  ponekad oseti gordo i ponosno, tako i porazi nose svoj, reklo bi se skriveni ali  veliki kvalitet - razvijaju adaptivne mehanizme ličnosti,osećaj prizemnosti i skromnosti,osećaj da se još treba poraditi na sebi, osećaj da se drugome pruži ruka i kada se gubi.

Naš primarni cilj je da razvijemo kod dečaka ljubav prema ovom sportu i odnegujemo čitav niz fizičkih, psiholoških i socioloških kvaliteta ličnosti, na koje se bavljenje sportom  poziva.

Težište  rada je na sticanju tehničkih, motoričkih i koordinacionih sposobnostii. Dosta vremena posvećujemo radu na elementima tehnike,taktike,učenju pravila i propozicija ove sportske igre. Uz mali fudbal preporučujemo i sve ostale oblike kretnih aktivnosti, uglavnom aerobnog karaktera - plivanje,skijanje,trčanje,rolere,vožnju bicikle,tenis...

Treninzi učenika od 6 do 8 godina su zasnovani na elementarnim igrama,osnovnoj obuci svih struktura pokreta i vidova kretanja i upoznavanju najjednostavnijijh tehničkih elemenata. Nivo edukacije u ovom periodu je 100%.

 

 U procesu učenja osnovne tehnike malog fudbala najosetljiviji deo predstavlja početna faza (prvi kontakt sa loptom, društvom,dešavanjima na treningu...).Tehnika je izražajno sredstvo misaonih i psihofizičkih sposobnosti igrača.

 Osnovno polazište u radu sa početnicima jeste balans u skladu sa ličnim motoričkim sposobnostima,jer su one različite i velikim delom genetski uslovljene.

 Jedan od preduslova prevazilaženja eventualnog straha od prvog kontakta sa loptom jeste da se početni koraci odvijaju  pri maloj brzini kretanja  kroz zabavne, dečije igre.

 Dosledna primena metodskog postupka prema osnovnim metodskim principima: 
- od lakšeg ka težem, 
- od nepoznatog ka poznatom,
- od sporijeg ka bržem.

 Dosledna primena pedagoško didaktičkih principa obuke kao što su principi:
- postupnosti,
- očiglednosti,
- sistematičnosti,
- raznovrsnosti,
- zabave i razonode.

 Uz dobru demonstraciju i racionalno koncipiranu tehniku u procesu obuke mali fudbal veoma brzo postaje uživanje i zadovoljstvo.Metod demonstracije je bolji od metode žive reči, jer "deca uče očima".Kombinovani metod  je najproduktivniji.


          Dijagram sistema 2-2-1                           Teren za mali fudbal (futsal)

Kada je taktika u pitanju, učenici najpre uče mesta u timu,zatim formacije, pa osnovne linije kretanja po pozicijama.

  

"Iz odbrane sve polazi..." reči su legendarnog profesora dr. Aleksandra Nikolića. Samo tehnički jako dobro obučeni igrači koji poseduju izražen individualni kvalitet ulaze u otvorenu igru malog fudbala. Da bi se do toga došlo potrebne su godine svakodnevnog rada na sebi. Maksimalnu zrelost igrači malog fudbala dostižu tek od 20 do 35 godine,pa i kasnije. A u ovim, gore navedenim i narednim redovima govorimo o dečacima - početnicima.

Pri svojim prvim koracima ulaska u svet sporta sasvim je očekivano od mališana koji imaju 6 ili 7 godina da dolaze na prve treninge sa odredjenom dozom nesigurnosti, bojažljivosti, straha...

Strah nije neprijatelj. Strah je saveznik. Strah je razvijanje alata opreza. Ako je strah neko koga poštujete, neko ko daje signale, neko ko vam oštri percepciju, neko ko vas tera da budete sabrani i realni u rasudjivanju onda je on dobrodošao.Italijani, godinama već, svesno forsiraju igru koja se zasniva na dobro organizovanoj odbrani i svesnom prebacivanju težišta igre na svoju polovinu terena.Ta taktika je tradicionalna i vrlo često je dala rezultate kakve ni najbolji analitičari nisu mogli predvideti.

Upravo tako je i sa dečacima, početnicima.

Prvo ih učimo o značaju i važnosti taktike odbrane i time pravimo bazu za dalji rad. Uporedo radimo na individualnom kvalitetu svakog pojedinca, a podrazumeva se da je on uslovljen različitim realnim faktorima: genetskim, motoričkim, intelektualnim, emotivnim i drugim.Ukoliko se pojave učenici sa talentom driblinga, igre 1:1, asistencija, probijanja u fazi napada, logično je potencirati na ličnim, individualnim karakteristikama i pravilno ih usmeravati i razvijati.

Nikako ih gušiti,što se danas često u savremenom futsalu, nažalost, radi.

Improvizacija, mašta, tehnika, prepuštanje slobodnom spontanom stilu, sa što više instiktivnih rešenja - karakteristike su kvalitetnog malog fudbala. Industrijalizacija i šabloni koji polako ulaze u mali fudbal, nikada neće moći da preuzmu primat nad talentom, majstorstvom pojedinaca, duhom, tehnikom, situacionim snalaženjem - jednom rečju, izraženim individualnim kvalitetom igrača.

  Pored elemenata učenja fudbalske veštine, jedan od primarnih ciljeva naše škole jeste ostvarenje ciljeva fizičkog vaspitanja - druženje, primerno ponašanje, međusobni odnosi učenika, odnosi učenika prema protivnicima sa kojima igramo, prema sudijama koje sude utakmice, prema publici koja posmatra.

 Treninzi, sreća i zadovoljstvo, uspeh ne kao imperativ - već kao rezultat odnosa i posvećenosti  malom fudbalu, su karakteristike koje će krasiti našu školu i u nekim budućim vremenima.

 

  

 Modeli koje uzimamo kao kvalitet u školi malog fudbala jesu igrači slobodnog stila - Falkao, Manoel Tobias,Rikardinjo, Edvin Grunholc, Adriano Fodja, Srba Stamenković, Zoran Karić, Predrag Radosavljević, Branko Šegota, Stanislav Karasi, Aca Kovačević, Radovan Filipović, Nebojša Vučićević, Nikola Vignjević, Semir Tuce,  Alen Bajkuša ... iz malog fudbala. Slobodan stil podrazumeva veliku slobodu učenika u igri - maštu, kreativnost, prepuštanje improvizacijama do maksimuma, raznovrsna rešenja u situacijama  jedan na jedan, sa što više instiktivnih pokreta i rešenja, bez sputavanja i ograničenja od strane trenera, a ipak u sistemu i formacijama koji su neophodni da bi tim funkcionisao ispravno.

U tom kontekstu, biti najbolji mnogo je manje bitno nego pružiti najbolje od sebe.